Angajatorul iti incalca drepturile la locul de munca? Ti-a desfiintat contractul fara preaviz? Te-a concediat fara motiv sau te discrimineaza? Este cazul sa apelezi la un avocat specializat in dreptul muncii! Ai drepturi si ele trebuiesc respectate de catre orice angajator. Demersul ti se pare prea stresant si obositor? Avocatul se poate ocupa de toate documentele in locul tau si te poate reprezenta in fata instantei de judecata.
Nu toti angajatorii din Romania se comporta exemplar fata de salariati. Nu este cazul sa accepti vreo nedreptate, caci legea este de partea ta! Atat timp cat muncesti legal, cu un contract individual de munca, ai legi care iti protejeaza drepturile si cine sa cunoasca mai bine legile decat un avocat?! Cabinetul nostru iti pune la dispozitie un specialist in domeniul dreptului muncii care sa iti explice situatia in care te afli si care sa iti puna la dispozitie cele mai bune solutii pentru a trece cu bine peste neplacerile intalnite la slujba.
Printre cele mai intalnite litigii din domeniul muncii numaram: incalcarea dreptului salarial, desfiintarea contractului tau de munca fara un preaviz, concedierea fara un motiv intemeiat, discriminare de etnie, limba, culoarea pielii, religie sau orientare sexuala. Daca te confrunti cu un astfel de caz sau ceva similar, nu incerca sa-ti faci dreptate singur, situatia se poate complica mai mult decat poti gestiona. Este de preferat sa apelezi la un specialist care sa iti ofere cele mai bune sfaturi astfel incat tu sa fii la ,,adapostul legii”.
APARAM CU PROFESIONALISM NENUMARATI CLIENTI, ATAT PE ANGAJATORI, CAT SI PE SALARIATI SAU FOSTI SALARIATI, IN CAUZE PRECUM:
- Contestatii impotriva deciziilor de concediere (pentru cauze ce tin de persoana salariatului sau pentru cauze ce nu tin de persoana salariatului);
- Contestatii impotriva deciziei de sanctionare disciplinara;
- Actiuni in pretentii formulata de angajator pentru prejudiciile produse ca urmare a nerespectarii clauzelor contractuale sau a faptelor savarsite de salariati;
- Actiuni in pretentii formulate de salariat, pentru prejudiciile produse ca urmare a nerespectarii clauzelor contractuale sau a faptelor savarsite de angajatori;
- Actiuni pentru plata sumelor de bani cu titlu de salariu sau pentru munca suplimentara;
- Conflicte referitoare la fapte de discriminare si de hartuire la locul de munca;
- Consultanta extrajudiciara de tip ”due-diligence” in aceasta materie, ce tine de redactare de notificari, convocari, decizii etc.